Tuesday, July 25, 2017

Resepi Buah Jering


SAPA TAK MAKAN JERING. KITA GENG TAPI ITU DULU.
First time makan jering lunch tadi. Jering ni adik beradik la dengai petai. Agak berbau tapi disukai ramai juga. Ada peminat tersendiri katakan.

Bila dah org sedekahkan jering kat kita takkan nak buang kannn.. so timbul idea Juliana Yaacop untuk masak resepi ni. serius tekak boleh layan. nama resepi masakan belum ada. Boleh ja sapa nak share resepi ni.





RESEPI SAMBAL TUMBUK JERING GORENG
Bahan2

7 biji jering tua ( tua saja tau)
10 tangkai cabai kering
1 labu bawang besar
segenggam ikan bilis
gula n garam secukup rasa
air asam jawa.
cara2
1.jering di tumbuk kasar dan digoreng. kemudian tos
minyaknya. letak tepi.
2.cabai kering di goreng dan tos minyaknya. kemudian di tumbok bersama garam (agak2.jgn terlalu byk sbb nnt akan digaul dengan ikan bilis) dan gula. letak tepi
3.ikan bilis di goreng rangup dan ditumbok kasar. letak tepi
4.Bawang dihiris dan digoreng. kemudian di tumbok juga. letak tepi
5.Akhir sekali gaulkan semua bahan sampai sebati. siramkan dengan air asam jawa, jangan banyak sangat sampai berkuah pula nnt. sekatakan rasa masam,manis dan masin.

Boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi goreng dan sebagainya. resepi boleh tambah kesukaan masing2. nak tambah kacang goreng ker...pun boleh.
Sangat sedap. rasa liat2 jeringnya.. masam manis n masin.
Bila dah makan banyak baru la rasa nak gemoknya.
Selamat mencuba.

Salam Sayang
kak Jarumcreative

No comments:

Post a Comment

Comments System

Disqus Shortname